На митинг во Делчево

Пензиите ќе се качуваат и според растот на просечната плата, рече Заев

„Сакам да објавам дека од 1 јануари пензиите ќе растат согласно растот на цените на мало и согласно растот на просечните плати, односно секој 1 јануари и секој 1 јули ќе имаме видлив пораст раст на пензиите, рече лидерот на СДСМ Зоран Заев на партиски митинг во Делчево. Тој нагласи дека досега пензиите растеа само согласно растот на цените на мало.

Според него, секаде во Европа, во државите кои направиле економска сигурност на својот пензиски фонд и на својот буџет, е вграден и вториот механизам, а тоа е порастот на просечните плати.

Тој додаде дека кај нас просечните плати  растеа 10 пати повеќе во проценти од растот на цените на мало. Тоа ќе значи и видлив пораст на пензиите, рече Заев.

Заев рече дека СДСМ гради фер општество и дека настојува да им помогнеме на највозрасните граѓани на земјата, „затоа што тие им помагаат на своите деца и внуци, парите ги трошат, а овие пари ќе бидат благодет за развој на севкупната економија во земјата“.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе