„Рекет“, тест за правната држава

Пендаровски: Политичарите да не бидат посебна категорија на луѓе, за кои нема да важат законите

Аферата „Рекет“ е круцијален тест за системот на правната држава и треба да се реши темелно до крај, не заради Европа, туку, пред сѐ, заради нас самите. Не смееме да ги толерираме евентуалните странични влијанија без разлика од која страна доаѓаат, порача денеска претседателот Стево Пендаровски на Третата пленарна сесија на Националната конвенција за Европската унија во Република Северна Македонија, што се одржува во Собранието.

Како разочарувачка тој ја спомена состојбата што од осамостојувањето на земјава до денес има многу малку пресуди за случаи за висока корупција и изречени соодветни санкции.

„А сите знаеме дека такви злоупотреби има многу. Овој факт говори дека високиот криминал и корупција биле прикривани и сме етаблирале култура на неказнување“, рече Пендаровски и додаде дека секаде каде што има политички мешања во бизнисот, економијата трпи, малкумина се богатат под сомнителни околности, а народот страда.

Според пендаровски, треба да им се даде максимална поддршка на институциите во борбата против корупцијата, со цел културата на неказнивост да стане минато.

Најдобри резултати од примената на препораките на ГРЕКО земјава постигнувала во 2002 и 2005 година, но, како што забележа Пендаровски, од 2010 година резултатите се сѐ послаби за во последниот извештај да бидеме оценети дека сме на незадоволително ниво.

„Нешто не е во ред со имплементацијата на терапијата. Потребна е далеку поголема енергичност и посветеност, граѓаните со право сметаат дека институциите во државата не си ја вршат својата работа на најдобар можен начин. Во борбата против криминалот и корупцијата не може да има добри резултати ако нема системско справување и вредносен систем, којшто ќе биде изграден по европски критериуми, за што е потребна јасно изразена волја на сите политички чинители во државата“, нагласи Пендаровски.

За успешно справување со криминалот и корупцијата, според него, потребно е обединување на сите, од власта до опозицијата, бизнис секторот, граѓанските здруженија.

„Правната држава и владеењето на правото не смеат да бидат празна флоскула“, рече Пендаровски и додаде дека мора да има навремена реакција целосно заштитена од политички влијанија.

Што се однесува до Антикорупциската комисија, тој вели дека напорите на ДКСК не се доволни, нејзината работа треба да ја следат добро подготвено Јавно обвинителство и силно правосудство.

Пендаровски оцени дека се извесни членството во НАТО и отпочнувањето на преговорите со ЕУ, но додаде дека на земјата пред сѐ ѝ е потребно градење амбиент во кој политичарите нема да претставуваат посебна категорија на луѓе, за кои нема да важат законите.

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе