Пендаровски и Стерјовски разговарале за унапредување на положбата на Македонците во Албанија

Претседателот Стево Пендаровски денеска се сретна со Васил Стерјовски, пратеник со македонско потекло во Собранието на Република Албанија, како и со делегација на политичката партија Македонска алијанса за европска интеграција од Република Албанија.

Како што соопштија од Кабинетот на претседателот, на средбата Пендаровски изразил задоволство од изборот на Стерјовски, како дел од албанското Собрание и изразил уверување дека со неговата работа ќе придонесе за натамошно унапредување на севкупната соработка меѓу Северна Македонија и Албанија, како две соседни и пријателски држави и позитивно ќе придонесе за унапредување на положбата на македонското малцинство во Албанија.

Република Северна Македонија и Република Албанија имаат идентични приоритети и визија за иднината, посветени се на добрососедските односи, на регионалната соработка, на интеграцијата во европските структури, истакнал претседателот Пендаровски на средбата.

Претставниците на Македонската алијанса за европска интеграција ги претставиле тековните активности на партијата, за кои очекуваат придонес од кабинетот на Пендаровски, а чиј фокус е унапредување на положбата на македонското малцинство во Албанија, наведуваат во соопштението.

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе