Време

Пендаровски денеска на прво годишно обраќање пред пратениците

Претседателот на државата, Стево Пендаровски, денеска напладне ќе се обрати пред пратениците во Собранието.

Се очекува Пендаровски да зборува за стратешките цели и остварувања на земјата и да ги изнесе своите видувања за актуелните проблеми во државата со неутрален политички тон.

„Во согласност со член 85 став 1 од Уставот на Република Северна Македонија, би сакал да се обратам пред пратениците на Собранието на Република Северна Македонија и да ги известам за одредени прашања од мојата надлежност. Ве молам тоа да ми се овозможи на 18 декември 2019 година (среда) во 12 часот”, пишува во барањето од Пендаровски испратено до претседателот на Собранието Талат  Џафери на 21 ноември.

Ова ќе биде прво обраќање на Пендаровски како шеф на државата пред пратениците откако победи на годинешните претседателски избори. 

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе