Собрание

Павле Богоевски: Груевски како пратеник ќе биде вo затвор и ќе зема пратеничка плата

Не собравме 80 гласа, Груевски ќе продолжи да биде пратеник и да зема плата од граѓаните додека е во затвор, напиша на својот фејсбук-профил пратеникот Павле Богоевски, кој е претседател на собраниската на Комисијата за мандатно-имунитетни прашања.

Оваа Комисија пред два дена одлучи да му се одземе мандатот на пратеникот Груевски по правосилното решение за двегодишна затворска казна за случајот „Тенк“ на СЈО.

„Барем додека не му се соберат пет години и автоматски не му го земеме мандатот врз таа основа“, додаде Богоевски.

Со петгодишна затворска казна на пратеник во Собранието на Република Македонија по автоматизам му се одзема мандатот.

На денешната собраниска седница не му е одземен мандатот на Груевски затоа што за таа предлог-одлука не гласаа 80 пратеници, немаше двотретинско мнозинство.

 

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе