Партијата на Македонците во Србија го осудија говорот на омраза на режисерот Бокан на ТВ Пинк

Партијата на Македонците во Србија реагира на навредливите изјави на режисерот Драгослав Бокан дадени за ТВ Пинк, и ги повика меѓународните институции да реагираат бидејќи, како што се наведува во соопштението, во Србија очигледно нема правна држава и целиот државен систем и институции се опустошени.

Maринка Тепиќ

Македонската партија на Србија најостро ги осуди изјавите на Бокан кој на ТВ Пинк за опозициската политичарка Маринка Тепиќ рече дека е национален непријател кој ја мрази Србија поради нејзиното национално потекло.

Партијата бара од надлежните државни органи итно да ги преземат законски пропишаните мерки против ТВ Пинк, како и надлежното Обвинителство да поведе кривична постапка против Драгослав Бокан за кривично дело поттикнување национална, расна и верска омраза и нетрпеливост.

„Сметаме дека е срамно на ваков начин да се таргетираат претставници на опозицијата кои се припадници на националните малцинства“, се вели во соопштението на Партијата на Македонците во Србија во кое се додава дека ваквите изјави дадени на националните телевизии предизвикуваат вознемиреност и страв кај припадниците на националните малцинства кои се опозициски ориентирани.

На изјавите на Бокан реагираше и Националниот совет на Ромаците кои осудуваат говор на омраза од секаков вид.

На ТВ Пинк, Бокан изјави дека потпретседателката на Партијата за слобода и правда, Мариника Тепиќ, е припадник на национално малцинство кое ја мрази Србија и српскиот народ, кое се приклучило на „антисрпската“ организација на Ненад Чанак кога таа беше млада.

„Тепиќ учеше романски јазик. Тој е од романско семејство. Мајка Романка, татко Романец, работела во романска организација, а таа е наш непријател! Таа е национален непријател, не само идеолошки и политички“, рече Бокан.

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе

Откривањето на минатото ни помага многу да ги научиме изненадувањата на иднината.

повеќе