Осумдесетина здруженија и партии во коалиција против уставните измени

Меморандум за соработка за спречување на уставните измени и промена на името на државата потпишаа вчера во Скопје осумдесетина граѓански здруженија од Македонија и од дијаспората и партии. Тие бараат предвремени избори и распуштање на Собранието, а најавуваат организирање на протести и посети на домовите на пратениците од опозицијата кои ги поддржаа уставните измени.

На овој меморандум потпишани се Единствена Македонија, ВМРО-ДПМНЕ Демократска фракција, Тврдокорни, Христијанско братство, Фронт за демократска Македонија...

На потпишувањето беше истакнато дека со бојкотот на референдумот била извојувана само делумна победа, и дека сега треба да се прејде на протести, но и на предвремени избори кои во никој случај не би требало да ги организира актуелната власт.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе