СОЛИДАРНИ ПРОТЕСТИ

„Оставка, демократија, правда, достоинство“ Стигнува поддршка за антивладиниот протест од повеќе делови од Европа

Паралелно со големиот собир пред Влада, граѓани од неколку земји од Европа се собираат на солидарен протест со пораки за оставка на премиерот Никола Груевски, демократизација на институциите во Македонија, стоп за полициската бруталност, пораки против цензурата и медиумскиот мрак..

 

Според информациите и фотографиите кои кружат низ домашните и странски медиуми, протестни собири се одржуваат и во Амстердам, Љубљана, Софија, Лондон, Сараево, Париз, Брисел...

Амстердам

Лондон

Фото: социјални медиуми

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе