Османи: Во март е моментот за датум за преговори, сѐ друго ќе значи мешање на ЕУ во изборите

Вицепремиерот Бујар Османи во интервју за Агенција Европа,  смета дека е важно одлуката за отпочнување на преговорите со ЕУ да биде донесена во март, како признание за напорите на Владата.

„Сега е единствен логичен момент затоа што, ако се случи во март, тоа ќе биде за време на мандатот кога се направени сите тешки компромиси“, вели Османи осврнувајќи се на договорите со Бугарија и Грција како и Законот за јазици.

Вицепремиерот оценува дека одлуката треба да биде донесена на мартовски самит на ЕУ, односно пред изборите во април.

„Да не се донесе одлука би било најголемото можно мешање во изборите, затоа што за време на овој мандат, преземавме политички ризик и ја втемеливме таа одлука врз ветувањето на ЕУ. Им рековме на нашите сограѓани, во референдумското прашање дека имаме договор со ЕУ: ако ние го исполниме нашето ветување, ЕУ ќе го исполни своето. Ако ЕУ не го стори тоа за време на овој мандат, ова ќе биде најголема интервенција во изборите и ќе има огромни последици“, предупредува вицепремиерот задолжен за европски прашања.

Од претстојната нова методологија на Европската Комисија која треба да се објави на 5 февруари, Османи очекува кредибилитет.

„Многу е важно затоа што после Самитот во октомври кредибилитетот на ЕУ е нарушен во регионот и треба да работиме на тоа да го вратиме, тоа е витално за перспективата на регионот“, вели Османи.

Тој додава дека оваа нова методологија не смее повторно да ја одложи одлуката за почеток на преговорите.

„Не е исто одлуката да се донесе во март или во јуни. Ако е во март тоа ќе биде дел од наративот кој испраќа позитивна порака до регионот дека доколку се однесувате европски ќе бидете наградени. Ако биде во јуни, тоа ќе биде само еден бирократски процес на процена на исполнување на условите“, објаснува вицепремиерот.

Запрашан за донесувањето на законот за јавно обвинителство, Османи го нарекува „непишан услов“, но смета дека доколку тој претставува клуч до отворањето на преговорите, опозицијата треба да го искористи за да биде и таа дел од европскиот успех.

МИА

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе