Османи во Финска ќе разговара за очекувањата за датум за преговори со ЕУ

Вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, од утре ќе биде во работна посета на Финска, каде што ќе се сретне со министерката за европски работи, Тути Тупураинен и со министерот за надворешни работи, Пека Хависто.

На средбите, според најавите, ќе се разговара за очекувањата и перспективите на земјава во претстојниот период, како и за активностите и поддршката од страна на Финска во рамките на финското Претседателство со ЕУ, а во контекст на претстојната одлука за почеток на преговорите во октомври оваа година.

Во рамките на посетата Османи ќе има средба и со претставниците на „Големиот Комитет“ во рамките на финскиот парламент, предводени од првиот заменик претседател на парламентот, Јани Макела.

Во агендата на Османи е и посета на Директоратот за автономија и еднаквост, при Министерството за правда на Република Финска, каде ќе се сретне со Тимо Маконен, директор на одделот, како и со Корина Таменма, висока претставничка за јазичните прашања. На средбата, како што соопшти СЕП, се очекува да бидат разменети искуствата за успешна имплементација и примена на двојазичноста во Финска, а ќе бидат разгледани можностите за соработка во оваа насока, со цел успешна имплементација на Закон за употреба на јазиците во Република Северна Македонија.

 

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе