На средба со еврокомесарот

Османи: Целта е Планот 3-6-9 да продолжи со одлука за почеток на преговори

Планот 3-6-9 во моментов претставува заокружена целина, во која се вметнати сите препораки, забелешки и сугестии кои доаѓаат од нашите меѓународни партнери, изјави вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, на средбата со еврокомесарот Јоханес Хан. 

На средбата, како што соопшти Секретаријатот за европски прашања, присуствувале и вицепремиерот и министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски и министрите за правда и за информатичко општество и администрација Билен Саљији и Дамјан Манчевски.

Османи на средбата реферирал за новите делови, шест и девет од реформскиот План 3-6-9 и ги посочил извештаите на Европската Комисија, Венециската Комисија, Греко, извештаите на високата експертска група предводена од Рајнхард Прибе, како и сите останати релевантни извештаи, како главен инпут при креирањето на Планот 3-6-9.

„Целовитоста на Планот 3-6-9 има за цел, по неговата имплементација, да не продолжи во нов дел 12, туку со одлука за отпочнување преговори“, рекол Османи. 

На средбата, како што се наведува во соопштението, посебен акцент бил ставен и на областите за кои е констатирана најголема потреба за итноста на реформите, како што се: реформа на безбедносните служби, реформа на правосудството, како и реформа на јавната администрација.

Министрите Спасовски, Саљији и Манчевски реферирале пред еврокомесарот Хан за донесените стратегии, акциските планови и преземените активности при подготовката на Планот, но и за подготвеноста и посветеноста во имплементацијата на реформите. 

На Водно навистина не му треба сега и жичарница нова да се гради.

повеќе

Неконтролираниот политички развој, кој создаде пет парламентарни партии на етничките Албанци, ја прави нестабилна политичката ситуација не само кај aлбанскиот блок, туку и на ниво на државата. 

повеќе

Програмата за реформа на управувањето со јавните финансии 2018-2021 се носи во екс-пост заробена држава каде тензиите помеѓу администрацијата, економските агенти, клиентите и општеството се големи.

повеќе