Општина Вевчани го осуди палењето на бугарското знаме

Општина Вевчани најостро го осудува чинот на палење на знамето на Република Бугарија за време на Вевчанскиот карневал, соопшти денеска градоначалникот Сашо Јанкоски.

Овој чин, според него, не соодејствува со ставот на Општината и најголемиот процент на нејзиното население.

„Напротив, Вевчани е меѓу првите општини во Македонија збратимена со градчето Мелник, општина Сандански, како членови на Асоцијацијата на карневалските градови кои негуваат слични традиции“, истакна Јанкоски.

Општина Вевчани и Вевчанци, нагласи тој, и во минатото веднаш ги осудувало палењата и на знамиња и на други држави.

„Упорно стоиме на ваквиот став и во иднина ѝ сметаме дека ваквиот чин на изразување револт е недопустлив макар и за најирационалниот, најстариот и најавтентично сочуван пагански карневал во светот како што е опишуван Вевчанскиот низ годините од речиси сите светските медиуми. Се надеваме дека овој несреќен чин и ирационален чин нема да фрли дамка на меѓусоседските односи“, посочува Јанкоски во осудата.

На традиционалното палење василичарски маски, вчера во Вевчани беше запалено и знамето на Република Бугарија, кое беше дел од маските. 

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе