Олбрајт ни се заблагодари за давањето засолништво на сојузниците од Авганистан

Поранешната државна секретарка на САД Медлин Олбрајт денеска им се заблагодари на Македонија, Албанија, Канада и Косово, кои се согласиле да им дадат засолниште на нивните сојузници од Авганистан, особено на жените и децата на лидерите на граѓанското општество.

„Мора да се фокусираме на спасување животи во Авганистан. САД работат да ги евакуираат лицата под особен ризик од талибанците и благодарна сум им на Албанија, Канада, Косово и Северна Македонија, кои им понудија засолниште на нашите авганистански сојузници, особено на жените и децата на лидерите на цивилното општество. Се надевам дека овој пример ќе го следат и други“, напиша Олбрајт на Твитер.

Радован Павловски (1935, Ниш, Србија) е водечко име на третатта генерација македонски писатели, која во нашата литература се појави во шеесеттите години на минатото столетие и внесе нов творечки дух со препознатлив национален белег.

повеќе

Во јавните високообразовни институции, научноистражувачката дејност е целосно маргинализирана под неопходниот минимум.

 

повеќе

Го потсетувам претседателот на државата дека уставниот рок за создавање на парламентарно мнозинство е 20 дена, а веќе 30 дена Владата нема парламентарно мнозинство.

повеќе