Лидерите на политичките партии се договорија

Од 3 јануари 2020 година нов технички премиер и нова техничка влада

На 3 јануари 2020 ќе треба да почне да работи новата техничка, т.н. „пржинска влада" чија задача ќе биде спроведување на договорените предвремени парламентарни избори. Вечерва на лидерската средба кај претседателот Стево Пендаровски лидерите на најголемите политички партии во земјава се договорија на 12 април 2020 година да се одржат предвремени парламентарни избори. Ова е резултатот по неуспехот на Македонија да добие датум за преговори за членство во ЕУ, откако Франција гласаше против. 

Ова всушност значи дека од 3 јануари ќе имаме нов, технички премиер од владеачката коалиција. Веќе се калкулира со името на Оливер Спасовски, кој ако биде предложен од коалицијата на СДСМ и ДУИ, ќе треба како прв човек на новата „пржинска“ влада да ги организира изборите закажани 12 април догодина.

Нов министер за внатрешни работи ќе биде именуван по предлог на ВМРО-ДПМНЕ, во консултација со владеачката коалиција.

Опозицијата ќе треба да предложи и нов технички министер за труд и социјална политика. Оваа „пржинска влада“ предвидува и дополнителни заменици министри за внатрешни работи и на труд и социјална политика предложени од владејачката коалиција.

Опозицијата ќе има дополнителни заменици министри за финансии, за земјоделство и за информатичко општество.

ЕУ покажа дека не е во состојба да ги исполни ветувањата дадени пред скоро две децении во Солун и одлучи веќе да не се преправа.

повеќе

Кога политичарите сватија за каква моќна алатка се работи, час поскоро побрзаа да менуваат закони со кои „бомбите" нема да бидат докази.

повеќе

Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомневање ќе влијае врз градењето на новата политичка архитектура во Европа, со нова поделба на интересни зони на стариот континент.

повеќе