Центар за граѓански комуникации

Oд 220 противпожарни возила, 70 отсто се од минатиот век

Противпожарните единици во Македонија располагаат со само 220 возила, заедно со цистерните, возилата за гасење пожар и сите други возила на противпожарните екипи. Просечната старост на овие возила е 27 години, а дури 154 од 220-те возила (70%) се произведени во минатиот век. Ова го покажува базата на податоци за возилата на сите 30 територијални противпожарни единици во земјава на Центарот за граѓански комуникации (ЦГК).

Според Центарот за граѓански комуникации, лани министерствата и општините на располагање имале 2.645 патнички возила, што значи дека на секое 12-то патничко возило доаѓа по едно специјално противпожарно возило. Кај патничките возила има обратна ситуација, односно само 29% се од минатиот век, а 71% се купени во новиот милениум. Патничките возила се со просечна старост од 12,5 години. 

Би било добро роднините да не бидат жртви и да има повеќе повици кон роднините – функционери.

повеќе

Oд човекот кој успеа со сосема нова партија да го наруши целовековниот монопол на ПАСОК и Неа демократиа на грчката политичката сцена, може да се очекува буквално сѐ.

повеќе

Останува да видиме дали овој состав на Судот, кој дефинитивно е кадровски и професионално најслаб во досегашната наша државно-правна историја по осамостојувањето, ќе смогне сили за конечно да го пресече Гордиевиот јазол околу вака шверцуваната двојазичност.

повеќе