Од 1 мај се воведува бесплатен железнички превоз

Согласно мерките за намалување на трошоците на живот за граѓаните, Владата на Македонија преку Министерството за транспорт и врски и ЖелезнициТранспорт АД-Скопје донесе одлука да се воведе бесплатен превоз во железничкиот сообраќај. 

Бесплатен превоз на млади лица до 27 години, секоја прва и трета недела во месецот, во период на викенд денови од петок од 12 часот, до понеделник до 12 часот, бесплатен превоз на стари лица, жени над 62 години и мажи над 64 години секој втор викенд во месецот (петок, сабота и недела), бесплатен превоз за студенти секој четврток и бесплатен превоз за сите ученици во средното образование и тоа еднаш неделно во среда. 

Бесплатниот превоз се воведува од 1 мај 2022 година, согласно возниот ред на Железници Транспорт АД-Скопје за 2022 година.

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе