ОБСЕ во посета на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуми

Делегација на ОБСЕ/ОДИХР, предводена од Корин Јонкер, шеф на мисијата на ОБСЕ/ОДИХР за набљудување на претстојните претседателски избори, денеска беше во посета на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ).

Претставниците на Агенцијата информирале за текот, опфатот и наодите од мониторингот на известувањето на радиодифузерите во период од 9 февруари до 6 март годинава. На средбата се разговарало за последните измени на Изборниот законик, со акцент на примената на одредбите поврзани со платеното политичко рекламирање, соопшти АВМУ.

Тие прашања, како и правилата за изборно медиумско претставување се предмет на првиот јавен состанок на Агенцијата за аудио и аудиовизуелно медиумско претставување најавен за 27 месецов.

Едно современо демократско општество се разликува од тоталитарното токму по тоа што јавната критика е основно полемичко право и должност на медиумите.

повеќе

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе