Објектот кај ТЦЦ Плаза е дивоградба, ДКСК се вклучува во следење и решавање на проблемот со уривањето

Јавното обвинителство по кривична пријава оформило предмет кој се наоѓа во фаза на предистражна постапка во врска со градењето на поранешно „Беко" односно ТЦЦ Плаза. Од ДКСК велат дека ваков одговор добиле од Обвинителството, но најавуваат дека будно ќе го следат случајот, иако, како што нагласуваат засега нема да постапуваат туку ќе остават тоа да го направат надлежните институции.

„Ние се обративме до ЈО со прашање дали таму е оформен предмет и дали се постапува по предмет поврзан со градењето на поранешно „Беко" односно ТЦ Плаза. Оттаму добивме одговор дека ЈО по кривична пријава оформило предмет кој се наоѓа во фаза на предистражна постапка, дека се работи за обемен и комплексен предмет по кој ЈО презема повеќе дејствија, па во таа мисла и прибавува материјална документација, податоци од релевантни институции, врши испитувања на лица и донесена е наредба за вештачење“, рече претседателката на ДКСК Билјана Ивановска пред почетокот на денешната седница.

Ивановска најави дека будно ќе ја следат состојбата и понатаму дотолку повеќе што, како што нагласи, се информирани дека има донесено решение од градежен инспектор дека станува збор за дивоградба.

„Оставаме простор на надлежна институција да си постапува, меѓутоа будно ќе ја следиме оваа ситуација“, рече таа и додаде дека засега ДКСК нема подетално да истражува и нема да се предложи оформување посебен предмет поврзан со оваа работа.

Скопската општина Центар уште во февруари годинава на инвеститорот на објектот кај БEKO му издаде решение за отстранување на дивоградбата, со рок од три дена сам да ја отстрани. Тоа, се разбира, не е сторено, а во август, годинава Општината на прашање на МКД.мк одговори дека „во наредниот период ќе распише јавна набавка за избор на соодветна фирма за уривање, која ќе постапува не само во однос на таа дивоградба, туку и по други решенија за отстранување на други дивоградби".

На овој објект се градеше и на 23 октомври за време на викенд. 

Инвеститорот на овој објект, бизнисменот Борис Стојменов продолжува да гради, против него Општина Центар има поднесено и кривична пријава, Обвинителството чека вештачење, но булдожерите и работниците веќе неколку пати се на терен.

Градењето на овој објект во центарот на Скопје беше прекинато уште лани во јули. Она што е изградено како основа требаше да се урне уште лани во февруари, а во агвуст 2020 година Општина Центар почна да бара фирма тоа да го направи.

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе