Реакција

Новковски: Референдумското прашање треба да се однесува само на договорот со Грција, а не и ЕУ и НАТО

Не може да се постави прашањето: „Дали сте за членство за ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот со Грција?", реагира професорот Ненад Новсковски, поранешен министер за образование на својот фејсбук-профил по вчерашното прецизирање на можното референдумско прашање од страна на премиерот Зоран Заев.

„Договорот што е потпишан експлицитно бара на референдум да се потврди договорот - по потпишувањето на оваа спогодба, страните ќе ги спроведат следниве чекори: 'втората страна без одлагање ќе ја поднесе Спогодбата до Собранието за ратификација... втората страна, доколку така одлучи, ќе одржи референдум'.

Оттука, согласно соговорот, прашањето мора да гласи - сали сте за прифаќање на Договорот со Грција?

Значи или ова прашање или нема референдум“, напиша Новковски на својот фејсбук-профил.

 

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе