Реакција

Новковски: Референдумското прашање треба да се однесува само на договорот со Грција, а не и ЕУ и НАТО

Не може да се постави прашањето: „Дали сте за членство за ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот со Грција?", реагира професорот Ненад Новсковски, поранешен министер за образование на својот фејсбук-профил по вчерашното прецизирање на можното референдумско прашање од страна на премиерот Зоран Заев.

„Договорот што е потпишан експлицитно бара на референдум да се потврди договорот - по потпишувањето на оваа спогодба, страните ќе ги спроведат следниве чекори: 'втората страна без одлагање ќе ја поднесе Спогодбата до Собранието за ратификација... втората страна, доколку така одлучи, ќе одржи референдум'.

Оттука, согласно соговорот, прашањето мора да гласи - сали сте за прифаќање на Договорот со Грција?

Значи или ова прашање или нема референдум“, напиша Новковски на својот фејсбук-профил.

 

Новинарите на хрватски ТРИС се приклучија во патувачкиот новинарски карван до земјата без име.

повеќе

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе