Мала Преспа

Новиот градоначалник на Пустец демантира дека на изборите имало упатство за гласање на бугарски јазик

Во Мала Преспа за време на локалните избори не беа делени упатства за гласање на бугарски и албански јазик, наместо на македонски и албански јазик. Одговорно тврдам дека такво упатство за време на целата кампања на локалните избори што се одржаа на 30 јуни во Мала Преспа не забележавме, изјави новиот градоначалник на општина Пустец Пали Колефски, единствен градоначалник Македонец во Албанија.

„Вистината е дека во Мала Преспа живеат Македонци! Јас сум Македонец“, изјави Колефски.

По трите последователни мандати, Едмонд Темелко повеќе не е градоначалник на Пустец, единствената општина со доминантно македонско население во Албанија.

Пали Колефски го доби потребното мнозинство гласови на неделните локални избори. Новиот градоначалник изјави дека дадената поддршка ќе биде негова обврска кон сите жители на Мала Преспа за нивна посреќна иднина.

„Многу сум благодарен за довербатa што ми ја укажаа жителите на мојата Мала Преспа. Новата функција за мене значи обврска кон сите жители, независно дали го дале или не гласот за мене. Очекувам голема поддршка и од Владата и премиерот Еди Рама, но и од матичната земја Македонија“, изјави Колeфски откако беше прогласен за победник.

Колeфски на локалните избори освои 1.505 или 66,84 отсто од гласовите, односно 646 гласа повеќе од неговиот противкандидат Едмонд Темелко, кој на чело на општината беше три мандати.

ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како да тежнее кон формирање блиски, но и специфични односи со овој регион, без полноправно членство.

повеќе

Нарушени се човековите права и слободи, нема владеење на правото и правосудството, кои треба да бидат основа на процесот.

повеќе

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе