По одлуката на Кривичниот совет

Фоторепортери, новинари и сниматели го чекаат Груевски пред Шутка (ФОТО)

Голем број новинари и сниматели веќе се присутни пред капијата на затворот во Шутка и го очекуваат доаѓањето на Никола Груевски на отслужување на двегодишната затворска казна.

Откако Кривичниот совет денеска ја одби жалбата од бранителите на поранешниот премиер, се исцрпеа сите можности за одложување на издржувањето на затворската казна.

Груевски е осуден на две години затвор во случајот „Тенк“ на СЈО.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе