Локални избори

Ногачески се жали дека негови гласачи во Дебрца биле изложени на притисоци и закани

Независниот кандидат и актуелен градоначалник на Дебрца, Зоран Ногачески, преку својот официјален профил на социјалните мрежи објави дека негови гласачи биле изложени на притисоци и закани во вториот круг да не гласаат за него.

„Ова е таа демократија што ја промовирате секојдневно? За ова се боревме? За ова го потпишавме Кодексот за фер и демократски избори? Џабе Ви е сѐ. Граѓаните на Дебрца не се кршливи и плашливи луѓе“, пишува Ногачески охрабрувајќи ги граѓаните да не подлегнуваат на притисоците, повикувајќи ги да ги пријават обидите за поткуп за кои е предвидена соодветна кривична санкција.

Ногачески, потсетува дека согласно член 162 став 1 и 2 од Кривичниот законик, давањето и примањето поткуп во врска со остварувањето на избирачкото право е кривично дело за кое се изрекува казна од најмалку пет години.

„И немојте да мислите дека ќе Ве заштити некој. Ако сте заборавиле, нема вечна власт, секоја власт е менлива и минлива“, напиша Ногачески и повика „на 31 октомври заедно да ставиме печат на победата за Дебрца“.

Во Општина Дебрца во вторит круг за избор на градоначалник влегуваат Зоран Ногачески, како независен кандидат и Игор Крцоски, кандидат на СДСМ.

Според податоците на ДИК актуелниот градоначалник на Дебрца, сега независен кандидат Зоран Ногачески освоил 1.053 гласови или 36,96 % од вкупите гласови, а кандидатот на СДСМ Игор Крцоски освоил 979 гласа или 34,36% од гласовите. Кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ Сашо Силјаноски освоил 734 гласови или 25,76 %.

Ногачески во претходниот мандат беше кандидат на СДСМ, но неговата партија не го кандидира за овие локални избори.

„Влеговме во вториот изборен круг и не само тоа, влеговме како најдобри. Борбата очекувано беше тешка и неизвесна. Навистина не е лесно да се бориш со противкандидати од две силни политички партии и да победиш. Голема благодарност до сите оние кои гласаа за мене, но и почит и кон сите кои се определија за двете други опции“, изјави Ногачески по првиот круг.

Во Дебрца во првиот круг гласале 2.849 гласачи од вкупно 4.350 избирачи.

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе