Со претседателката на БСП

Нинова му порача на Заев: Бугарскиот интерес е над сѐ, нема услови да почнете преговори со ЕУ

Го почитуваме нашето партнерство, но над него го ставаме бугарскиот национален интерес. Засега не се исполнети условите за промена на бугарската позиција за Република Северна Македонија, изјави претседателката на БСП, Корнелија Нинова по средбата со македонската владина делегација предводена од премиерот Зоран Заев.

Како што е објавено на нејзниот Фејсбук профил, Нинова додава дека тие се отворени за дијалог за барање решение на прашањето за приклучување на Македонија кон ЕУ.

„Ние секогаш сме го поддржувале приклучувањето на Северна Македонија кон ЕУ. Го поддржавме Договорот за добрососедство, како и Декларацијата на Народното собрание. Поздравуваме дијалог на највисоко ниво, но не го одобруваме јазикот на омраза што го има во Северна Македонија кон Бугарија, дискриминација на луѓето кои таму се самоопределуваат како Бугари, како и искривувањето на историските факти и историската вистина“, вели Нинова.

Според неа, БСП како сестринска партија на СДСМ, го почитува пријателството, ама над него ги става Бугарија и бугарскиот национален интерес.

„затоа кажавме дека нашата позиција е непроменета. А тоа значи дека во овој момент не се исполнети условите за давање согласност од страна на Бугарија за почеток на преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ“, додава Нинова.

 

 

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе