Николовски: Споменатите количини на пченица и пченка не се за стоковите резерви, тие се дел од годишните планови

Откако претседател Александар Вучиќ во вечерашното вонредно обраќање до јавноста, изјави дека Србија на барање на Македонија ќе испорача 50.000 тони пченица и 25.000 тони пченка, на што реагираше и ВМРО ДПМНЕ, која ја обвини власта дека немала пченица во државните резерви, се огласи и министерот за земјоделие Љупчо Николовски.

„Во државата има сосема доволна количина пченица и пченка. Во домашните млинови има залиха од 45.000 тони пченица, количини кои се доволни за потребите на домашниот пазар до следната реколта.

Министервата за земјоделство на Република Северна Македонија и Република Србија имаат континуирана комуникација за сите земјоделски производи што се извезуваат и узвезуваат од двете страни, вклучително и за пченица и пченка.

Споменатите количини се во годишните планови на стопанските субјекти, кои им се планирани да ги увезат до почеток на жетва со цел како и секоја година да бидат покриени потребите на домашниот пазар и работата на млиновите, пекарите и други субјекти, не за потребите на државата или стоковите резерви,“ напиша Николовски на Фејсбук.

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе