Николоски: Бугарија не ги почитува пресудите на Европскиот суд за човекови права поврзани со ОМО Илинден Пирин

Една од државите која што најмалку ги спроведува одлуките на Европскиот суд за човекови права е нашиот сосед Бугарија, која што не сака да ги спроведе одлуките поврзани пред се со регистрирањето на организацијата ОМО Илинден Пирин. Јасно посочив дека Бугарија мора да ги почитува одлуките на Европскиот суд за човекови права како и одлуките на парламентарното Собрание на Советот на Европа и на Комитетот на министри на Советот на Европа со цел човековите права да бидат соодветно испочитувани, истакна потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски кој во Париз учествува на работата на Комисијата за правни прашања и човекови права на Советот на Европа. Една од основните точки за кои што се разговара е спроведувањето на пресудите на Европскиот суд за човекови права.

„Граѓаните на Македонија не смеат да бидат заложници на корупцијата и на неуспехот на Зоран Заев. Тоа треба да го решат надлежните институции, но Македонија мора да почне преговори затоа што Македонија го заслужува тоа, а пред се граѓаните на Македонија. Корупцијата и економските неуспеси ќе бидат решавани од следната Влада предводена од ВМРО-ДПМНЕ, а европската перспектива ќе биде отворена за граѓаните на Македонија“, нагласи Николоски.

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе