Министерот за внатрешни работи

Никола Димитров: На крајот, ЌЕ НÈ БИДЕ!

„Далеку сме од тоа каде сакаме да бидеме. Ама го знаеме патот“, порача вечерва македонскиот министер за надворешни работи, Никола Димитров,  откако македонскиот парламент ги изгласа уставните промени, кои беа услов за Преспанскиот договор.

„Секој чекор е и ќе биде голем предизвик. За сите нас. Но Македонија реши да застане на нозе, да исправи глава и да тргне напред. На крајот, ЌЕ НÈ БИДЕ! И кога ќе погледнеме назад, ќе се гордееме“, порача Димитров на Твитер.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе