Што покажа анкетата на МКД.мк и Маркет вижн

Незадоволството и разочараноста растат, судството со најниска оценка

Анкетата што за потребите на МКД.мк ја спроведе агенцијата Маркет вижн покажа сериозен тренд на разочарување кај македонските граѓани во власта, во работата на државните институции, во Специјалното јавно обвинителство... Според етничката припадност на граѓаните, Македонците се поразочарани од Албанците, покажа анкетата.

Општо гледано, повеќе од половина од граѓаните сметаат дека Македонија се движи во погрешна насока (56,9%). Најнезадоволни од насоката во која се движи државата се граѓаните на возраст од 30 до 49 години и припадниците на македонската националност.

Просечните оценки за сите државни институции што беа предмет на истражувањето се под 3 (2,08 за судството, 2,31 за Специјалното јавно обвинителство, 2,40 за Владата, 2,41 за државните институции, 2,61 за премиерот и 2,88 за претседателот). Судството има најниска оценка од сите институции, а претседателот на државата највисока.

Забележително е дека испитаниците од македонска националност давале пониски оценки, за разлика од Aлбанците и припадниците на други националности.

Повеќе од половина од населението (52,6%) смета дека СЈО не ги исполни очекувањата на своето постоење и речиси половина сметаат дека СЈО не треба повеќе да постои (46,8 отсто). Да напоменеме дека оваа анкета е правена пред да се отвори аферата „Рекет“, во која е вмешана и специјалната обвинителка Катица Јанева.

СЈО има поголема поддршка кај постарото население и кај припадниците на албанската националност и другите националности. Една третина од Македонците сметаат дека оваа институција треба и понатаму да постои.

Мнозинството граѓани (84%) сметаат дека правосудството во Македонија не функционира. Како главни причини за нефункционирањето на правосудството се наведуваат „нефункционирањето на целиот систем“ и „судиите“. Како трета причина за нефункционирањето на правосудството Албанците го наведуваат „Министерството за правда“ додека Македонците - „премиерот“.

Во однос на проектот за враќање на 15% од ДДВ - 37% од граѓаните се индиферентни додека помеѓу оние што имаат некаков став мислењата се поделени. Разгледувано по возрасни категории, мерката е најпозитивно прифатена помеѓу лицата на возраст од 18 до 29 години.

Ако се гледа националната определеност на прашањето за политичката определба на граѓаните, меѓу Македонците најголема поддршка има ВМРО-ДПМНЕ - 11,4% од сите анкетирани, а за СДСМ би гласале 7,7% од Македонците.

Кај Албанците најголема поддршка има ДУИ - 2%, Алијансата за Албанците 1,6% и Беса 0,8%.

Она што исто така беше карактеристично во оваа анкета во однос на одговорот на прашањето за која партија би гласале, е огромниот процент на оние што одговорија „не знам“ - 24,8%, „нема да гласам“ - 27,5% и „не сакам да кажам“ 19,4%.

Споредбите со анкетата направена лани во ноември главно покажуваат надолен тренд, тренд на зголемена разочараност и незадоволство.

Анкетирањето беше спроведено од 8 до 13 јули 2019 година, телефонски, на примерок од 1.200 испитаници.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе