Нема причина за референдум за францускиот предлог, вели Османи

Министерот за надворешни работи Бујар Османи денеска изјави дека во однос на најавите за референдум од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, не гледа причина за референдум.

„Освен референдумското прашање не биде дали сте против ЕУ со македонски јазик во него – не знам за што би имало друго референдум, бидејќи сите прашања коишто за нас се важни се обезбедени со овој договор. Јазикот е чист, историските прашања не се одредници за отворање и затворање поглавја и имаме почеток на преговори. Единствено логично прашање на тој референдум би било ‘Дали сте за стопирање на европскиот пат на Република Северна Македонија, притоа загрозувајќи го македонскиот јазик во ЕУ?“. Друга причина за референдум навистина не гледам“, оцени Османи.

Во одговор на прашањето дали би се почитувале резултатите од тој референдум, Османи кажа дека тоа го дефинира Уставот и законите.

„Тоа не е прашање на кое што јас треба да одговарам со да или со не, како што вели Уставот и законите тоа ќе се направи. Но, мислам дека навистина тоа прашање на референдумот треба да се каже во кој дел. Тоа значи или треба да прашате дали сте за Евроазиска унија или дали сте против ЕУ и против македонски јазик во ЕУ. Друга причина за референдум не гледам. А ако има такви причини за референдум, тоа веќе е друга дебата на која што треба да седнеме и секој да си ја објасни својата позиција. Доколку е некој за стопирање на процесот на пристапување, доколку е за нова некоја алтернатива тоа е легитимно, нека го отворат тоа прашање, граѓаните ќе кажат свое мислење. Друга причина за референдум нема“, рече Османи.

Тој уште кажа дека различните историски интерпретации не смееме да ги ставиме под говор на омраза. Под говор на омраза, како што кажа, јасно кажува нашето законодавство што е омаловажување поради карактеристики на човек или припадност во група. Но, ако се прошири тоа во историските интерпретации тогаш, оценува тој, се отвора токму поле за такви ризици за кои зборуваме дека говорот на омраза ќе се интерпретира во делот на работата на Историската комисија.

„Говорот на омраза не е поврзан со работата на Историската комисија, туку како владите да отворат можност за подобри односи помеѓу граѓаните, помеѓу бизнисите помеѓу двете држави. Очигледно дека сме влезени во еден негативен тренд на односи во коишто бираме кој повеќе тешки зборови за другиот, навредувајќи ги граѓаните па и државите од едната и од другата страна. Мора да ставиме стоп на таквиот тренд доколку сакаме да бидеме пријатели и да бидеме сојузници во ЕУ. Немаме никаков интерес да бидеме во негативен тренд на односи и говор со Република Бугарија“, оцени Османи.

Според него, овој протокол, овој договор е потпишан под добра волја и затоа од таков аспект треба да се гледаат и одредбите во делот на следење на говорот на омраза.

„Во Република Бугарија исто така да се следи говорот на омраза. Знаете дека имаше случаи кога после запалениот автобус имаше бугарски граѓанин кој упатуваше навреди кон загинатите во автобусот, бугарската Влада реагираше веднаш со притвор на граѓанинот. Значи, за тој вид на говор на омраза зборуваме со цел да го затвориме тој токсичен круг на односи во коишто сме влезени и да отвориме едно ново поглавје на пријателство“, рече Османи.

 

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе