Не разговараме за статусот на МПЦ-ОА, реагира македонскиот тим од Историската комисија

Македонскиот тим во Заедничката мултидисциплинарна и експертска комисија за историски и образовни прашања реагира во однос на информирањето на медиумите за последниот состанок со бугарските колеги и потенцира дека не се раговара за статусот на Охридска архиеписокопија (ОА) , туку дека предмет на работата на Комисијата се прашањата за претставувањето на историјата на ОА во учебниците по историја за основно образование во двете држави.

Фото: Архива

Од Комисијата нагласуваат дека предмет не се црковно-теолошки прашања или утврдување на статусот на МПЦ-ОА или, пак, нејзино дефинирање во национална смисла.

Комисијата, со разочараност истакнува дека смета оти одделни медиуми прават конструкции од содржината на разговорите на последната средба.

„Повторно сведочиме како свесно се создаваат непостоечки проблеми и измислени закани по македонскиот идентитет со што јавноста се доведува во заблуда и се манипулира со нејзините чувства, особено со чувствата на македонскиот народ. Повторувањето на овие дезинформации во однос на работата на Комисијата ќе ги сметаме за свесно инструментализирање на нејзината работа со цел остварување на политички цели. Затоа, повикуваме на одговорност во информирањето на јавноста за работата на Комисијата не само од страна на медиумите, туку и од сите општествено-политички актери во македонското општество“, се вели во писмената реакција од македонскиот тим на мешовитата македонско – бугарска историска комисија.

Легенда под Главна слика

Фото: Архива

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе

Деновиве адвокатот Тортевски во дебатна емисија рече дека немаме критична маса за држава. Не знам дали е така, но изгледа немаме критична маса за сериозни дебати и дијалози во општеството. 

повеќе

Светска банка проценува дека за секој долар инвестиран во здравството, државата има бенефит од 4 долари во смисла на зголемена економска продуктивност.

повеќе