Не ни треба Уставен суд, го имаме Талат Џафери, изјави пратеничката Панова

Претседателот на Собранието Талат Џафери ја суспендира основната надлежност на Уставниот суд, само за да може СДС да избега од референдум, изјави на прес-конференција Ели Панова, пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ. Таа додаде: Ако Собранието го има врвниот познавач на правото Талат Џафери, зошто тогаш е потребен Уставен суд? Зошто е потребно други истакнати правници да седат во Уставен суд и да земаат плата, ако нивната работа веќе ја врши Џафери?

Панова го постави и прашањето со што се задолжи „антимакедонската СДС“ кај ДУИ, за Талат Џафери да прави вакви правни гимнастики за да ги спаси?

„Над 60% од Македонците поддржуваа референдум и ќе излезеа на истиот. Огромно мнозинство од истите ќе гласаа за поништување на договорот со Бугарија. А, власта се исплаши од тоа. Антимакедонската СДС знаеше дека доколку на референдум излезат околу милион наши сограѓани, тоа ќе биде крај за сите нивни политики, не само крај за договорот, туку и за владата и партијата која го преговараше. Антимакедонската СДС го натера Талат Џафери спротивно од чл.24 од Законот за референдум да не дозволи негово одржување, и се стави над целиот парламентарен систем и воопшто не го испрати барањето до претседателот на Законодавно правната комисија, како што налага процедурата. Џафери по налог на Ковачевски влезе во правни гимнастики кои немаат реална правна подлога, туку чисто силеџиство, и насилно практицирање на власта со кршење на сите норми и начела на правото. Со политичка одлука е спречен највисокиот чин на демократијата - референдумот“, рече Панова и нагласи дека ќе има одговорност пред народот.

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе