Во чест на оние што ги вградија своите животи во асномска МАКЕДОНИЈА 1945-1991

Наум Пановски: Се накотија накупци и прекупци, гниди и паразити...

По осамостојувањето на Македонија од „занданата Југославија“, 1991 година, кога дојде „слободата“ и „демократијата“ се накотија накупци и прекупци, гниди и паразити, дрипци и бездарници и корисни идиоти, лажни месии и лажни светци, нацисти и фашисти, сталинисти и балисти и опоганија и раскчмија сѐ што беше Македонија... камен на камен не оставија од неа... но таа како пиреј пак ќе никне еден ден... демократска, граѓанска и цивилизирана... а сиот џган што денес ја брише од картата на светот ќе заврши во клоаката што ја создаде околу себе... правда мора да има и ќе има..., порачува македонскиот режисер и професор Наум Пановски од САД објавувајќи дел од серијата документарни филмови на МТВ за македонската борба за независност „По црвените врвици“ посветен на АСНОМ.

 

Објавено

Понеделник, Август 2, 2021 - 08:04

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе