Наум Пановски: Македонија или тие

Проблемот и замката или јамката во која насилно се втурунува Македонија и заради што со своите симплицифирани црно бели препукувања и судрувања се јадат меѓусебе Македонците не е партиско идеололшки или пак религиски. Проблемот е Егзистенцијален. Да се биде утре или да се исчезне од картата на светот, вели во својот апел македонскиот режисер Наум Пановски. 

„Македонскиот јазик, македонскиот национален индентиет, македонската авотохтона историја, не се сопственост ниту на ДПМНЕ ниту на СДСМ, а уште  помалку на ДУИ и другите албански партии. Тие ниту можат, ниту смеат да одлучуваат за тие егзистенцијални работи. За нив не се разговара или преговара. Тоа е она Сартр-евоско J'existe!
Добрите политичари и дипломати, а сегашниве кои се на власт во Македонија и кои во никој случај тоа не се, а кои дрско ја растураат и рушат Македонија по сите основи, и тоа таа што македонските партизаните во борба со бугарскиот фашистички окупатор им ја создадоа и им ја дадоа на тацна, треба да знаат и да видат што се тркала зад брдото и да ги предвидат и спречат лошите последици од штетните договори на време. Така се брани државата. Така се гради стабилна, демократска држава, рамноправна со сите, независна држава која може да има просперитетна иднина. На Македонија ѝ е неопходна нова парадигма. Моментот бара резолутни одлуки од Македонците.  
Македонија или тие“, напиша Пановски на својот фејсбук-профил.
 

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе