Министерски состанок

НАТО ќе расправа за поддршката на Македонија, Албанија и Црна Гора за справување со ковид-19

На виртуелен состанок денеска и утре министрите за одбрана на земјите членки на НАТО ќе разговараат за справувањето со пандемијата на ковид-19 и поддршката од Алијансата за Македонија, Албанија и Црна Гора.

На состанокот со кој ќе претседава генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг, ќе се разговара и за напредокот во однос на пофер распределба на товарот, зајакнување на капацитетите за одвраќање и одбрана во сите домени, зајакнување на отпорноста на општествата, како и за мисиите на НАТО во Авганистан и Ирак.

„Пандемијата ковид-19 продолжува да не предизвикува сите нас. Нашите војски продолжуваат да играат клучна улога во поддршката на цивилните напори. И сојузниците си помагаат едни на други. Поставување на теренски болници и транспорт на пациенти. И овој месец, Албанија, Црна Гора и Северна Македонија добиваат поддршка од новите резерви на НАТО. Ковид-19 не направи другите предизвици да исчезнат. Значи, останува од витално значење да инвестираме во нашата одбрана“, рече Столтенберг на вчерашната прес-конференцијата пред одржувањето на дводневниот министерски состaнок.  

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе