На собраниска комисија утврден како предлог

Насер Зибери кандидат за Народен правобранител

Собраниската Комисија за прашања на изборите и именувањата на денешната седница ја утврди листата на пријавени кандидати за избор на претседател и членови на ДИК, а на предлог на ДУИ, Насер Зибер со седум гласа „за" е утврден за предлог-кандидат за народен правобранител. Oпозицијата од редовите на Албанците смета дека ДУИ му се оддолжува на Зибери затоа што ја поддржа нејзината изборна кампања како „кандидат за премиер“.

На огласот за избор на Народен правобранител, што беше распишан на крајот на ноември, пристигнале четири кандидатури.

Пратеничката од ДУИ Теута Биљали Зендели на седницата предложи Насер Зибери да биде утврден како кандидат на Комисијата за Народен правобранител.

Пратеничката група на Алијанса на Албанците и Алтернатива реагираше дека оваа функција треба да ја добие опозицијата.

Сурија Рушити од Алијанса на Албанците побара на седницата на Комисијата за прашања на изборите и именувањата да биде прекината постапката за избор на народен правобранител и да се разговара за друг кандидат, кој би бил предложен од партиите во опозиција на Албанците.

Од Алијанса и од Алтернатива велат дека на Зибери ваква функција му била ветена уште пред изборите, кога тој се нафатил да биде кандидат на ДУИ за премиер.

На седницата беше кажано дека е завршен огласот за членови на ДИК и дека до Комисијата се пристигнати пријави од 14 кандидати меѓу кои има и поранешни и актуелни членови, но и вработени во службите во Комисијата и правници. Мандатот на актуелниот состав на ДИК завршува на 15 јануари.

ВМРО-ДПМНЕ за претседател на ДИК го предложи Александар Даштевски.

Според процедурата, откако денеска Комисијата за прашања на избори и именувања ќе ја утврди листата на кандидати, ја испраќа до претседателот на Собранието Талат Џафери, кој пак во рок од три дена ја препраќа до партиите кои треба да се изјаснат кои кандидати ги поддржуваат за членови на највисокото изборно тело во државата. Листата со поддржани кандидати се доставува назад до Комисијата за прашања на избори и именувања, која ја утврдува.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе