Проблем кој не влијае на изборниот резултат

Најдено едно гласачко ливче повеќе од бројот на тие што гласале во Штип

Државната изборна комисија (ДИК) по службена должност денеска го поништи гласањето на изборите за градоначалник во избирачкото место број 2.266 во Штип, поради тоа што во гласачката кутија е избројано едно ливче повеќе во однос на извештајот за бројот на гласачи кои гласале на тоа место. Сепак, овој проблем не влијае на изборниот резултат и не се разрешени членовите на Избирачкиот одбор и на Општинската изборна комисија.

На седницата на ДИК беа преброени гласачките ливчиња и беше утврдено дека и навистна има едно ливче повеќе. Притоа, не бил прифатен предлогот на членот на ДИК Елизабета Постоловска за разрешување на Избирачкиот одбор и на Општинската изборна комисија поради вишокот ливче.

Членот на ДИК Јанакие Витановски оцени дека овој проблем не влијае на резултатите од гласањето во Штип и дека Избирачкиот одбор и Општинската изборна комисија ги имале преземено сите дејствија.

Постоловска исто така имаше забелешка и за семејно гласање на едно гласачко место во Штип и намерното прикривање, како што рече, од страна на Општинската изборна комисија. Рече дека иако бил побаран записникот за настанот, до денеска не бил доставен до ДИК.

ДИК на седницата го прифати Правилникот за критериумите за определување на надоместок за членовите на иборните органи и изборната администрација, само што овој пат средствата треба да бидат исплатени од локалната самоуправа.

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе