На бремените Ромки кои беа иселени без предупредување да им се исплати обесштетување, одлучи ЦЕДАВ

Комитетот на ОН за елиминација на дискриминацијата врз жените (ЦЕДАВ) одлучи во корист на шест млади Ромки, во два засебни случаи кои, во август 2016 година, беа истерани од своите домови без предупредување додека беа бремени, соопшти Европскиот центар за правдата на ромите (ЕЦПР).

„Општинските власти дојдоа и со булдожер ги урнаа домовите на околу 130 Роми, вклучувајќи ги и овие шест жени, коишто живееја на брегот на реката под тврдината Кале во центарот на Скопје. Тие ја уништија пумпата за вода што ја користеше заедницата, како и голем дел од нивните лични предмети што се наоѓаа во нивните домови, оставајќи ги без дом и во ранлива ситуација во екстремни временски услови. Комитетот на Северна Македонија ѝ даде шест месеци да обезбеди обесштетување на шесте жени, како и соодветно сместување, пристап до чиста вода, исхрана и директен пристап до прифатливи здравствени услуги", наведуваат од ЕЦПР.

Жените на тоа место живееле девет години пред да се случи, како што велат од ЕЦПР, незаконското иселување. По него, тие биле оставени на улиците во време на големи поплави, без пристап до вода или канализација, а подоцна својата бременост морале да ја довршат во премрзнати шатори и импровизирани засолништа. Шесте жени, исто така, не можеле да добијат пристап до социјални станови или медицинска нега бидејќи, како и многу други Роми во Македонија, не поседувале лични документи.

„Во 2016 година, на владата ѝ рековме дека нема да застанеме сè додека не обезбедиме правда за овие жени како и за остатокот од заедницата – денес го исполнивме првиот дел од тоа ветување. Двете одлуки се превртница на многу начини, но што е најважно, ги истакнуваат сите испреплетени форми на дискриминација со кои се соочуваат жените и девојчињата Ромки. Овие шест храбри млади Ромки кои се согласија своите предмети да ги изведат пред суд, беа мотивација за една важна промена во судската практика која што сега може да ја користат многу други бездомници во светот, во ситуации во кои владите не успеваат да им обезбедат алтернативно сместување, пристап до здравствена заштита услуги, чиста вода и правилна исхрана", рече Сенада Сали, адвокатка на ЕЦПР која им помогна на шесте Ромки да ги изведат своите случаи пред ОН.

Одлуката следува откако ЦЕДАВ одговори на итните барања од ЕЦПР (Европски центар за правата на Ромите) во ноември 2016, и во јануари 2017, барајќи од Северна Македонија веднаш да обезбеди итно сместување за шесте Ромки.

Од ЕЦПР велат дека властите обезбедиле несоодветно и супстандардно сместување за жените, бидејќи температурите во Скопје паднале на -20˚C.

Овие најнови одлуки на ЦЕДАВ претставуваат обврска за државата да обезбеди соодветно, безбедно сместување и репарации.

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе