Собрание

На 29 јануари пратениците пак ќе гласаат за законот за јазици

На 32-та собраниска седница закажана за в понеделник, 29 јануари, прва точка од дневниот ред е Законот за употреба на јазиците. Овој закон се враќа пред пратениците откако на 17 јануари претседателот на државата Ѓорге Иванов одби да го потпише указот затоа што „е во спротивност со Уставот и го загрозува унитарниот карактер на државата“.

Претходно, пратениците со 69 гласа „за“ на 11 јануари го изгласаа овој закон. Тогаш на седницата не присуствуваа пратениците на опозицијата од ВМРО-ДПМНЕ.

Вчера оваа партија соопшти дека бара повлекување на законот за јазици затоа што е неуставен и побара формирање работни групи за поширока консултација со стручната и експертската јавност.

За Владата нема ништо спорно, за нив законот е во согласност со Уставот, изгласан во демократска, парламентарна процедура и е во интерес на сите граѓани. Од Владата ја повикаа пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ да учествува во процедурата за повторното гласање на законот.

Од парламентарното мнозинство на СДСМ и ДУИ засега не најавуваат амандмани според укажувањата за неуставноста на законот на претседателот Иванов. Според Деловникот, на вратен закон може да се поднесуваат амандмани само во врска со забелешките на претседателот на Македонија.

Според Уставот, ако законот в понеделник биде повторно изгласан со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, тогаш Иванов е должен да го потпише указот.

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе