МВР и Министерството за финансии градат голем сервер центар во близина на Прилеп

Во тек е изградба на бетонски објект на повеќе од 1.000 метри квадратни во близина на Прилеп, центар за серверите на Министерството за внатрешни работи. Се работи за бетонска градба опкружена со двојна бетонска конструкција со масивни армирно-бетонски sидови за серверите да останат недопрени во случај на природни непогоди и тероризам, пишува српскиот портал градња.рс.

Според проектот на студио од Белград (1X2STUDIO) на чело со архитектот Зоран Абадиќ, во Прилеп се гради бизнис сервер центар (Business Continuity and Disaster Recovery Data Center), кој обезбедува континуитет во работењето на ИТ-системите во функција на работата на Министерството за внатрешни работи. Нарачател на проектот е Министерството за финансии.

Основната цел на проектот е да се обезбеди заштита на опкружувањето на објектот и на опремата (како и сите информации и софтвери) од кражби, вандализам, природни непогоди (вклучувајќи земјотреси), предизвикани катастрофи, тероризам и неочекувано оштетување од електрични напони, екстремни температури и слично.

Објектот се наоѓа североисточно од центарот на Прилеп. Основната функција на објектот е да обезбеди безбедно сместување на компјутери, складишта и мрежни уреди, енергија за нивно одржување, контрола на температурата за работа, како и поврзување со други уреди внатре и надвор од него.

Сервер-собата е дизајнирана како соба во соба и обезбедува највисоко ниво на физичка заштита, а со тоа и спречува ризици. Вградените системи обезбедуваат сеопфатна заштита и како такви, мултифункционална безбедност на бекап и сервер-системите, мрежните компјутери и комуникациските системи.

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе