Се чека признавањето од Вселенската патријаршија

МПЦ воздржана во однос на признавањето на Украинската црква и не ни размислува за промена на името

Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква - Охридска архиепископија засега е воздржан во однос на признавањето на автокефалноста на Украинската православна црква од Вселенската патријаршија. Во изјава за МКД.мк владиката Тимотеј вели дека така и ќе остане, МПЦ-ОА нема зошто да брза и ќе остане воздржана „со надеж дека наредни за признавање на автокефалноста сме ние".

Сите очекувања се дека Вселенската патријаршија наскоро ќе го почне процесот за признавање и на МПЦ. Мислењата се поделени во однос на тоа дали ова признавање мора да биде поврзано со признавањето на Украинската православна црква и промена на името на МПЦ-ОА.

Според владиката Тимотеј, нема зошто да се брза, а во однос на промената на името неговиот одговор е дека ако е тоа условот, „ние нема да прифатиме такво нешто. Преспанскиот договор не ја обврзува црквата да го промени името, МПЦ-ОА не се финансира од буџетот на државата. Името нема да го менуваме “.

Сепак, во Македонија се поделени мислењата во однос на тоа дали МПЦ-ОА треба јавно да се приклучи кон одлуките на Вселенската патријаршија или да се биде воздржан. Да потсетиме дека признавањето на УПЦ во јануари годинава предизвика воодушевување во Киев и револт во Москва, најмногу насочен кон патријархот Вартоломеј. Руската православна црква дури и се закани дека ќе ги прекине сите врски со Вселенската патријаршија. Портпаролот на Руската православна црква, Владимир Легоида, изјави дека документот (томосот за автокефалност) е резултат на политички и лични амбиции и бил потпишан со кршење на каноните и затоа немал никаква канонска сила.

Засега сè уште се бројат на прсти поглаварите на другите автокефални православни цркви што во своите литургии го спомнале, или не, името на новиот поглавар на Украинската православна црква, Епифаниј.

МПЦ засега решава да остане воздржана и да не го навлекува револт кај некои православни цркви. Барањето на МПЦ за признавање на автокефалноста е ставено во процедура, а вселенскиот патријарх рече дека ќе се заложи за него. Сите се согласни дека аргументите на МПЦ-ОА за добивање автокефалност, секако, се поголеми од оние што ги имаше Украинската црква.

Владиката Петар, пак, се надева дека до крајот на годинава, по Украинската црква, МПЦ ќе биде следна што ќе добие томос за автокефалност од страна на Цариград.

„МПЦ ги исполнува, не од сега, туку од поодамна сите услови за тоа, само можеби требаше да почекаме да дојде денот да се исполни таа наша надеж и тоа ветување што ни беше кажано од поодамна, дека ќе дојде денот за и нашата црква да биде признаена како автокефална“, изјави неодамна владиката Петар.

А.Д.

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе