Могерини: Почетокот на пристапните преговори годинава е и останува стратегиска цел

„Почетокот на преговорите за пристапување годинава е и останува стратегиска цел. Не само за владата, туку и за целата земја. Мора да кажам дека ние од наша страна ја потврдивме нашата решеност да ги поддржиме сите политички сили на Северна Македонија да ја постигнат оваа цел, која е заедничка“, рече шефицата на европската дипломатија Федерина Могерини по средбата во рамките на преговорите за Спогодбата за стабилизација и асоцијација со Македонија во Брисел.

„Заедничка во национална смисла и заедничка во европска смисла. Горди сме што ве придружуваме во секој можен чекор од патот. Вие нè потсетивте дека е можно да се постигнат историски резултати во рамките на односите со вашите соседи и во меѓувреме да се остане фокусиран на агендата на евроинтеграциите и реформите.

Постигнувањето на двете работи во исто време беше доста извонредно.

Сите парламентарни партии во земјата, било од владата, било од опозицијата, имаат одговорност пред своите граѓани.

А ние мислиме дека тие мора да работат внатре во рамките на институциите на самата држава. Ова е пораката што ја имам пратено неколку пати во минатото, без разлика кој бил во владата, а кој во опозиција. И ова е еден од клучните елементи на добрата и силна соработка во ЕУ-институциите.

Сите видови политички несогласувања се искажуваат во рамките на соодветните институции во земјата“, порача Могерини.

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе