По гласањето за уставни измени

Могерини и Хан: Сега очекуваме итно да продолжат националните процедури за спроведување на договорот

Потребни се политичка храброст, водство и одговорност за решавање на еден од најстарите спорови во регионот. Оваа одлука беше потврдена со гласањето денес, пишува во заедничкото соопштение на високата претставничка / заменик-претседателка Федерика Могерини и комесарот Јоханес Хан за гласањето во Собранието за уставните измени за спроведување на Преспанскиот договор.

„Денес, во поранешната југословенска Република Македонија, Парламентот постигна многу важен чекор кон спроведувањето на Преспанскиот договор преку гласањето за почнување на процедурата за уставни измени. Сега очекуваме националните процедури за спроведување на договорот да продолжат без одложувања, кон усвојување на уставните измени.

Европската Унија силно го поддржува историскиот договор потпишан од премиерите Заев и Ципрас во јуни. Потребни се политичка храброст, водство и одговорност за решавање на еден од најстарите спорови во регионот. Оваа одлука беше потврдена со гласањето денес.

Ова е навистина единствената можност за решително помрднување на земјата напред на патот кон Европската Унија, како и за помирување во регионот. Европската Унија ќе продолжи да ја поддржува и да ја придружува земјата, сите нејзини граѓани и нејзините институции“, пишува во соопштението.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе