Реакција

МНР на Русија: Менувањето на името на Македонија не е одраз на волјата на народот и не може да биде прифатено како решение

Собранието на Република Македонија гласаше за усвојување на измените на Уставот за преименување на земјата во согласност со Преспанскиот договор. Продолжува процесот на вештачкото преуредување на државното име наметнато од надвор со цел да се принуди Скопје да влезе во НАТО, пишува во реакцијата на Министерството за надворешни работи на Русија.

„Ова е спротивно на македонските закони. Се игнорираат позицијата на шефот на Република Македонија и мислењето на мнозинството од населението кои се против „преспанската зделка“.

Континуираните протести во Скопје и другите македонски градови ја покажуваат длабоката поларизација на општеството. Очигледно е дека овој начин на решавање на прашања од национално значење за иднината на една земја не е одраз на волјата на нејзиниот народ и не може да послужи како алатка за долгорочно решавање на проблемот со државниот идентитет.

Неодамнешните настани во Грција, исто така, сведочат за експлозивноста на ситуацијата, која е оптоварена со поткопување на стабилноста и безбедноста на Балканот - повлекувањето од владината коалиција на П. Каменос, шефот на Независни Грци, кој е против Преспанскиот договор, резултира со гласање за доверба до владата. Вреди да се одбележи дека и во Атина се турка „преспанската зделка“, заобиколувајќи го мислењето на граѓаните на земјата, и нема дебата за референдум за прашање кое ги засега основните национални интереси.

Позицијата на Руската Федерација за проблемот со македонското државно име останува непроменета: мора да се најде одржливо решение без надворешен притисок, без наметнување услови од надвор, со потпирање на широка јавна поддршка - и во Република Македонија и во Грција - и исклучиво во рамките на почитувањето на правото. Претпоставуваме дека ова прашање треба да го разгледа Советот за безбедност на ОН во согласност со став 3 од Резолуцијата 845 на Советот за безбедност на ОН“, се вели во реакцијата на Министерството за надворешни работи на Руската Федерација.

 

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе