Влада

Mинистрите и јавните функционери добија Етички кодекс

На вчерашната владина седница е усвоен финалниот текст на Етичкиот кодекс за членовите на Владата, носителите на јавни функции именувани од неа и советниците носители на извршни функции за обезбедување на законито, чесно, транспарентно и одговорно работење на владините членови, замениците на министрите и носителите на јавни функции.

Со овој кодекс, како што соопштуваат од владината прес-служба, се уредува почитувањето на уставноста, законитоста, професионалниот интегритет, ефикасноста, лојалноста, одговорноста, транспарентноста и заштитата на човековите слободи и права при вршење на нивните функции, односно должности во рамките на Уставот, законите и меѓународните договори ратификувани согласно Уставот на Република Северна Македонија, со цел јакнење на интегритетот на институциите и на довербата на граѓаните во нивната работа.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе