ВМРО-ДПМНЕ

Милошоски: Зошто Русковска не го повикува адвокатот Димишков за 6-милионскиот поткуп?

Во нормална европска држава според стандардите на Рајнхард Прибе, ваков случај брат – адвокат и судија – сестра како што се тандемот Димишкови и пазарење на мерка притвор, нејзино изрекување или нејзино отповикување и двајцата мислам дека би завршиле во притвор. И не само тоа. Би имало и сериозна, обвинителска и судска разврска, вели Антонио Милошоски, пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

„Затоа сакам да поставам прашање до јавната обвинителка Вилма Русковска, зошто сѐ уште го нема повикано да даде исказ за овој 6 милионски трансфер за ослободување од мерката притвор адвокатот Димишков. И дали неговата сестра Весна Димишкова е најголемата заштита за ваквото тргување со притвори од страна на адвокатот Димишков.

Во аудио снимките што ги слушнавме имаше и еден израз од гласот за кој што се говори дека е на адвокатот Димишков кога ја испорачува цената од 6 милиони евра кон соговорникот, вика –„чекам пас, да ми дозволат дали ова може да го завршиме“.

Прашањето е од кого чека пас, од кого чека зелено светло адвокатот Димишков? Дали чека зелено светло од Курто Дудуш? Дали чека зелено светло од Амди Бајрам? Или можеби чека зелено светло од Зоран Заев? Кој одлучува колкава ќе биде цената за еден притворен граѓанин, без разлика дали е стопанственик или нешто друго? Дали цената ја одлучува адвокатот? Дали цената ја одлучува судијката? Или ја одлучува оној од кого чекаат пас? И дали тоа можеби е господинот Зоран Заев? Или Вице Заев?

Затоа уште еднаш денес апелираме адвокатот Димишков и Зоран Заев јавно да излезат и да дадат изјава за јавноста, дали потврдуваат или демантираат дека се дел од овој случај на тргување на притвор за 6 милиони евра.

Адвокатот Димишков во најмала рака треба да даде исказ пред јавната обвинителка Вилма Русковска кој го прислушувал неовластено. Ова се неовластени снимки, за неовластено прислушкување, Кривичниот законик предвидува казна. И прашање е зошто јавната обвинителка не поведува во најмала рака случај, кривичен предмет за неовластено прислушување и втор кривичен предмет за изнуда, уцена или посредување при правење на кривично дело во случајов давање на 6 милиони евра за ослободување од притвор.

Затоа цениме уште еднаш додека не се добијат јасни одговори, потврда или демант од Зоран Заев дали го познавал адвокатот Димишков и судијката Димишкова од телевизија или ги познава лично. Дали Вице Заев се видел еднаш или повеќе пати со адвокатот Димишков? Или го познава само од телевизија? Ќе виси сомнежот дека тандемот адвокатот Димишков и судијката – сестра Димишкова заедно со политичките нарачатели за кои што има индиции дека се Вице и Зоран Заеви тргувале со правдата, определувале кој ќе биде притворен и определувале цена за колку пари еден притвот може да биде укинат.

Сѐ додека постои таков начин на однесување во обвинителството и судството Македонија ќе биде далеку од стандардите на владеењето на правото. Но после 15-ти јули особено за овој случај бидејќи има дојавувачи кои што гледаме дека се расположени да споделат одредени материјални докази за овој настан, мислам дека ќе има сериозна одговорност“, изјави Милошоски.  

За преродба требаат само три чекора: промена на изборниот модел, укинување на мега и квази државниот апарат заедно со сите паразити во него и економски план за ревитализација на земјата.

повеќе

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе