Мицотакис потсети: Добрососедските односи се единствениот пат за европска перспектива на Северна Македонија

Добрососедските односи се единствениот пат за европска перспектива на Северна Македонија, рекол грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис за време на учеството на Самитот ЕУ- Западен Балкан и како што информираат од неговиот кабинет, ја повикал македонската Влада да ги почитува обврските што произлегуваат од Договорот од Преспа.

Како што јавува МИА од Атина, паралелно ја истакнал потребата да се одржи жива европската перспектива на Западен Балкан, нагласувајќи дека ЕУ интеграцијата на земјите од регионот е стратешки избор на Грција.

Мицотакис ја споменал и Солунската агенда од 2003 година и рекол дека „текстот од Солун е актуелен и 17 години подоцна”.

Во однос на Албанија рекол дека е направен напредок, но сепак очекува чекори од албанската Влада за заштита на правата на грчкото малцинство.

Грчкиот премиер особено се задржал на бегалското прашање, барајќи од Европа да ја изврши нејзината обврска, а побарал и соработка со земјите од Западен Балкан во борбата со нелегалната миграција.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе