Мицкоски засега e единствен кандидат за претседател на претстојниот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ

До 11 декември е рокот за пријавување на кандидатура за претседател на партијата за закажаниот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ кој ќе се одржи на 12 декември во салата „Јане Сандански“ во Скопје. Засега единствената кандидатура за претседател на партијата е поднесена од Христијан Мицкоски, актуелен партиски лидер.

Фото: Роберт Атанасовски

Право на кандидатура има секој член на партијата кој ќе биде поддржан од најмалку 30 делегати на конгресот, од вкупно 550.

На конгресот ќе се донесат неколку програмски документи, а ќе биде дефинирана и новата партиска стратегија преку која ќе бидат промовирани и новите политики на ВМРО-ДПМНЕ.

Портпаролите на партијата денеска најавија дека по конгресот ќе има сериозни кадровски промени во раководните партиски тела.

Во однос на актуелните прашања со блокадата на преговорите за членство во ЕУ, според портпаролите, партијата останува на своите определби за членството на Македонија во ЕУ и НАТО, а одговорот на блокадата од Софија е содржан во неодамна усвоената Резолуцијата за утврдување на државните позиции во контекст на блокадите на европските интеграции, поднесена од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ.

Во дел од документите пишува дека „секој обид за отворање дискусија, на билатерален или мултилатерален план, околу идентитетските прашања и карактеристики на македонскиот народ, по автоматизам води кон пробламатизирање на македонската самобитност и единственост. ВМРО-ДПМНЕ ќе продолжи да се бори за праведноста и почитта кон македонскиот народ и држава во меѓународните односи.

Клучна задача во градењето демократски политички амбиент, е создавање кохезиони врски со сите луѓе во Македонија, независно од нивната политичка, верска или етничка определност. ВМРО- ДПМНЕ континуирано ќе настојува да се гради широк политички, државен и национален консензус за сите значајни прашања на внатрешен и меѓународен план, кои се однесуваат на иднината на македонската држава... Залагање за правата на Македонците и граѓаните на Република Македонија каде и да живеат во светот.
Заштита на македонскиот идентитет, кој го црпи својот легитимитет од повеќевековните традиции, преданија, обичаи, колективна меморија, менталитет, јазик, артикулирана свест за етнокултурната посебност, колективниот интегритет, почитта кон традиционалните религиски институции и од наративот за припадноста на одреден географски и историски простор...“.

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе