Мицкоски пак побара предвремени избори, без техничка влада

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, честитајќи го празникот Водици од Охрид, упати порака дека треба што поскоро да се одржат предвремени парламентарни избори, бидејќи, според него, „ова парламентарно мнозинство и владата на ДУИ администрирана од Ковачески се одржува на вештачки начин“.

Тој најави дека наскоро опозициската партија ќе предложи и активности во насока на што поскоро распишување нови избори.

„Подготвени сме и до Парламентот ќе доставиме измени на Изборниот законик, во кои што нема да има техничка влада, односно сто дена губење време на граѓаните, туку ќе го користиме оној уставен рок од 45 до 60 дена“, рече Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ, како што кажа, не се противи да се оди на избори и со постојниот состав на владата.

„Ако се исплашени нека остане Спасовски министер за внатрешни работи, нека остане новиот министер за труд и социјала…Нема да има од опозицијата заменици во земјоделство, финансии, во информатичко општество, нека остане оваа влада каква што е и да одиме на предвремени парламентарни избори“, рече Мицкоски, додавајќи дека опозициската партија е подготвена да разговара и за воведување на една изборна единица.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе