Претседателски избори 2019

Мицкоски: И покрај притисоците, Македонија денеска ќе добие претседателка

После 5 недели кампања, меѓу првиот и вториот круг, по поминати повеќе од 13.000 километри низ Македонија, можам да заклучам дека денеска е денот кога граѓаните треба гласно да зборуваат со пенкалото во рака, позади гласачката кутија, изјави по гласањето Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ.

„Дали се ЗА ова секојдневие кое што денеска за жал е власт во Република Македонија предводена од Зоран Заев. Или пак сето она што ние изминативе 5 недели, изминатиот период исто така го зборуваме, а тоа е правдата која што треба да ја победи целокупната неправда која што денеска се случува во Република Македонија.

Навистина претставува еден свечен ден и покрај сите неправилности и нерегуларности кои што ги добивам денеска од терен имаме низа случаи во текот на денот и ќе има неколку вонредни прес конференции. Очигледно дека карактерот на властодршците на Зоран Заев не мируваат и сакаат на насилен пат да се избере претседател на Република Македонија. Имаме случаеви во Источна Македонија неколку истите денеска ВМРО-ДПМНЕ преку прес конференција им соопшти на јавноста во Република Македонија.

Но и покрај сите тие злоупотреби и покрај сите тие притисоци, и покрај сето она што се случуваше изминативе денови и поготово полициската опсада која што беше реалност во Охрид и Ново Село изминативе неколку денови, ВМРО-ДПМНЕ  и Гордана Сиљановска Давкова ќе победат денеска. И Македонија денеска ќе добие првата жена за претседател“, рече Мицкоски.

 

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе