Изјава на координаторот на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ

Мицевски: Зендели е избран од народот, а не од Владата, неделовнички и неуставно е да се разреши

Предлог одлуката за разрешување на пратеникот Фадил Зендели од членство во собраниската Комисија за избори и именувања без одлука на самата Комисија, а кое е ставено на дневен ред на пленарна седница, е спротивно на Деловникот и Уставот и за прв пат се случува такво нешто во парламентот,  изјави координаторото на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски. Тој потенцира дека СДСМ и ДУИ, во намерата да добијат мнозиство во оваа Комисија, Зендели го разрешуваат спротивно на деловникот, односно како тој да е избран на јавна функција, а всушност е избран од народот.

Владејачкото мнозинство предводено од СДСМ и ДУИ повторно демонстрираат уставно и деловничко насилие и самоволие и по којзнае кој пат се обидуваат да го приватизираат Собранието, рече Мицевски потенцирајќи дека денеска, на пленарна седница и тоа пред самиот нејзин почеток, била ставена точка за разрешување на пратеникот од Фадил Зендели од Беса од Комисијата за прашања на изборите и именувањата.

Бидејќи Зендели и Беса сега се нивен политички противник, нагласи Мицевски, СДСМ и ДУИ решиле тој да не биде член на Комисијата за прашањата на изборите и именувањата бидејќи токму во Комисијата им е потребно мнозинство кое ќе ги аминува нивните штетни и политички одлуки.

„Сепак, апсурдот и грубото кршење на Уставот, Деловникот и процедурите се во следново. Очигледно брзајќи и водејќи се од својата намера по секоја цена да го разрешат пратеникот од Комисијата, пратениците на СДСМ и ДУИ направија огромна, несфатлива и аматерска грешка, повикувајќи се на членовите 114 и 118 од Деловникот и членовите 68 и 76 од Уставот. Со тие членови од Уставот и Деловникот се уредуваат избор, именување и разрешување на носители на јавни и други функции, како и работните тела на Собранието.

И, тука лежи проблемот. Пратеникот не е носител на јавна или друга функција, тој не е министер, тој е пратеник во Законодавниот дом избран на директни и непосредни парламентарни избори. Тој е директен претставник на граѓаните, а не именувано лице од страна на Собранието на Република Македонија. Токму затоа, овој предлог за негово разрешување како член на Комисијата е неделовнички и очигледно тесно-партиски мотивиран“, изјави Мицевски и оцени дека покрај газењето на Уставот и деловникот, е погазена волјата на народот, односно дека практично, „е суспендиран мандатот на пратеникот Фадил Зендели кој е избран од граѓаните, а не од Заев и Ковачевски и не од СДСМ и ДУИ“.

Мицевски рече дека  доколку СДСМ и ДУИ не отстапат од оваа намера и не ја повлечат оваа противуставна и неделовничка предлог одлука за разрешување, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата ќе размисли за понатамошното делување во Собранието „и ќе бори против сите вакви и слични партиско-политички и штетни закони и одлуки, освен оние кои ќе се однесуваат за доброто на граѓаните“.

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе